Élelmiszeripari tömlők

Élelmiszeripari tömlők

Élelmiszertömlők közül a legelterjedtebb anyagminőségek a gumi, poliuretán, pvc és szilikon.

Mitől lesz egy tömlő élelmiszeripari tömlő?

A tömlőnek meg kell felelni az Európai Bizottság 10/2011/EU „az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról” szóló rendeletének, valamint az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) által támasztott követelményeknek.

Élelmiszertömlők közül a legelterjedtebb anyagminőségek a gumi, poliuretán, pvc és szilikon. Nagy igénybevételű, ipari felhasználásra a gumiból készült tömlők a legalkalmasabbak nagy kopásállóságuknak, hőállóságuknak és időtállóságuknak köszönhetően.

A tömlőket funkciójukat tekintve sorolhatjuk szívó, nyomó, szívó-nyomó kategóriába. A kategóriák között az a különbség, hogy a szívó tömlők acélspirál erősítéssel, a nyomó tömlők szöveterősítéssel, a szívó-nyomó tömlők pedig acélspirál és szöveterősítéssel készülnek.

Az élelmiszertömlők többségét folyékony halmazállapotú anyagok (tej, víz, sör, bor, stb.) szállítására használják, de vannak esetek, amikor szilárd anyag (pl.: cukor, fűszerek) továbbítását kell megoldani, ilyenkor figyelembe kell venni a tömlő kopásállóságára vonatkozó adatokat.

Az alkoholtartalmú folyadékok szállítására szánt tömlőknél körültekintően kell választani, mivel nem minden élelmiszertömlő alkalmas magas alkoholtartalmú folyadék szállítására.